Pers

Actueel

Nijmegen, 19 oktober 2016

PERSBERICHT 

-

       

Nieuwe publicatie

Ontmoetingen met Syriërs. Achtergrond en cultuur van onze nieuwe buren.

‘Oprechte interesse in een ander kan een enorm verschil maken in een mensenleven. Dat is de leidraad van dit hartverwarmende boek’. Aldus de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb over het boek Ontmoetingen met Syriërs.

Een boek vol verrassende interviews met Syriërs die in Nederland een nieuw bestaan hebben opgebouwd of bezig zijn op te bouwen, en wier achtergrond varieert van architect tot muziekdocent. Zij spreken zich uit over hun nieuwe leven, hun ambities en toekomstdromen. Daarnaast bevat het boek achtergrondverhalen over de recente geschiedenis van Syrië, de diversiteit aan bevolkingsgroepen en religies, gewoonten en gebruiken, opvoeding en onderwijs, culinaire tradities, feesten, muziek en poëzie.

Ontmoetingen met Syriërs gaat niet over vluchtelingen maar over de integratie van Syriërs in de Nederlandse samenleving. Volgens Aboutaleb verloopt integratie sneller als die van twee kanten komt: ‘We zouden geen integratiebeleid nodig hebben als we nieuwsgieriger zouden zijn naar elkaar’. Daarbij zou het helpen als Nederlanders wat beter op de hoogte zijn van de culturele achtergrond van Syriërs in Nederland. Dit boek biedt hen die informatie.

Samensteller is Esseline van de Sande. Zij woonde zes jaar in Damascus en werkte in Syrië, onder andere als adviseur voor de VN en als freelance journalist. Sinds de oorlog is zij betrokken bij diverse humanitaire projecten bij de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië. Ze is medeoprichter van Het Grote Midden Oosten Platform. Recentelijk kreeg zij de Joan Ferrier Penning 2016 voor ‘haar onvermoeibare inzet als bruggenbouwer tussen de westerse samenleving en die in het Midden-Oosten, in het bijzonder voor Syrische vluchtelingen’.

Boekpresentatie

Op donderdag 27 oktober vindt er een boekpresentatie plaats in Nijmegen. Esseline van de Sande en diverse andere betrokkenen vertellen dan over hun ervaringen met Syriërs en over de totstandkoming van dit boek. Ook is er aandacht voor enkele lokale initiatieven waar Syriërs bij betrokken zijn en is er een Nederlands/Syrisch muzikaal optreden. Belangstellenden kunnen zich  aanmelden via: info@tegastin.nl. Vermeld hierbij ‘boekpresentatie Syriërs’. Plaats: Bibliotheek Gelderland-Zuid, Mariënburg 29, Nijmegen. Aanvang: 19 uur. Toegang gratis. 

Boekgegevens
Auteurs: Esseline van de Sande, Carl Stellweg, Hassnae Bouazza e.a.
Fotografie: Ruud Koppenol, Frank Ruiter, Flip Franssen e.a.
Cartoons: Ali Ferzat en Mohammed Sida
ISBN: 978 94 6016 068 4
Omvang: 168 pag.
Prijs: € 16,95 
Verkrijgbaar: in boekhandel of via www.ontmoetingenmetsyriers.nl

---------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie, een recensie-exemplaar of interview kunt u contact opnemen met Sylvia Kohlmann van Uitgeverij Informatie Verre Reizen (IVR) M: 06 2535 4852 E: info@tegastin.nl, of rechtstreeks met Esseline van de Sande M: 06 5475 6052,  www.theroomoflistening.com